Business Hi-Tech

Ratele si lanturile de retail cu crescut afacerea Best Computers cu 42%

22.12.2003, 00:00 52



Furia cumparaturilor pe credit a "lovit" si industria calculatoarelor. Best Computers a reusit in acest an, in mare parte datorita sistemului de rate sa-si mareasca incasarile cu cel putin 42% si sa-si deschida primul magazin in provincie.



Compania, al carei capital este detinut in totalitate de cei doi fondatori ai sai, Robert Coman si Teo Paduraru, si-a trecut in acest an in contabilitate venituri din vanzarea de computere, componente si periferice, de 13,5 milioane de euro. Intregul grup de firme, care mai include un distribuitor de jocuri video(best Distribution) si un furnizor de solutii de securitate pe Internet (Best Internet Security), a obtinut in acest an o cifra de afaceri de 16 milioane de euro.



In 2002, veniturile cumulate se ridicau la 9,5 milioane de dolari.



Desi nu figureaza in clasamentul primilor cinci comercianti de calculatoare, intocmit de firma de cercetare IDC, Best Computers pretinde ca in acest an a vandut nu mai putin de 28.000 de computere si ca detine 10% din piata romaneasca. O parte dintre sisteme le-a comercializat in cele zece magazine pe care le are acum dar majoritatea in marile lanturi de retail.



Sistemul de cumparare in rate si moda de a vinde calculatoare in magazinele de electrocasnice si electronice au determinat grupul Best sa mai infiinteze o companie in 2003: Best Computers International. Firma este specializata in asamblarea de computere pentru vanzarea in lanturile de retail si in negocierea contractelor mari, inclusiv prin participarea la diverse licitatii. "In fiecare saptamana livram unui singur mare lant de retail cateva sute de calculatoare", a declarat pentru ZF Teo Paduraru. Majoritatea computerelor livrate acestor magazine sunt sisteme low-end, cu performante modeste dar si cu preturi de aproximativ 200 de euro.



Nu la fel de rapid a crescut consumul online, din vanzarile totale ale Best Computers numai 2,5% provenind din comenzile plasate pe site-ul companiei, adica aproximativ 340.000 de euro.



"Pentru 2004, obiectivul este sa ajungem la o cifra de afaceri pe Best Computers de 20 milioane euro iar pe tot grupul la 25 milioane euro", precizeaza Teo Paduraru. Cum? Prin cresterea numarului de magazine si a volumului total de sisteme comercializate. Anul trecut, Best Computers vindea 9.000 de computere dar obiectivul pentru 2004 se poate dovedi cam ambitios: 50.000 de sisteme asamblate. "In acest an ne-am deschis patru noi magazine din resursele proprii iar anul viitor vrem sa mai inauguram inca cinci sau sase cel putin", spune Paduraru. Potrivit oficialului, piata romaneasca absoarbe anual mult mai multe computere decat arata studiile. "Aproximativ 400-500 de mii. Mai sunt inca multi romani care isi cumpara calculatoare second hand, importate mai mult sau mai putin oficial din Ungaria sau din alte tari si care nu apar in nici o statistica", adauga reprezentantul Best Computers.



Ultimele studii IDC aratau ca, in trimestrul al treilea al acestui an s-au vandut pe piata romaneasca aproape 60.000 de PC-uri.



Tot in 2003, pe langa cele 13,5 milioane de euro obtinute din vanzarea de calculatoare si componente, grupul a mai vandut prin Best Distribution jocuri video si console de aproximativ doua milioane euro. In afara Best Computers International, in grup a mai aparut in acest an si o firma de software Best Soft Expert care produce printre altele, programe de gestiune financiara.



In retailul de PC-uri, Best Computers are drept competitori firme precum Flamingo Computers, Ultra Pro Computers sau Romsoft, compania care detine magazinele Depozitul de Calculatoare. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO